(untitled) (TSBS Bildiriler Dergisi, 2021)
Dindar; inandığı dinin emir ve nehiylerine riayet eden, dinine güçlü bir bağla bağlanan ve dininin emrettiklerini yerine getiren kimse demektir. Başka bir ifadeyle dindar, mensubu olduğu dininin emir ve yasaklarını yerine getiren kişidir. Bu çalışmanın amacı; beş vakit namaza devam eden araştırma grubunun dindarlık düzeyini, Emine Çayabatmaz tarafından geliştirilen “Kur’an-ı Kerim bağlamında İslami Dindarlık Ölçeği” ile ölçülmesidir. Bu araştırmanın kapsamı; Kocaeli-Derince İlçe Müftülüğüne bağlı bir camide beş vakit namaza devam eden cemaatinin dindarlık düzeyi ile sınırlı tutulmuştur. Araştırmanın örneklemi; beş vakit devam eden kişilerden oluşan 82 kişidir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış, veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde, “Kur’an-ı Kerim Bağlamında İslami Dindarlık Ölçeği” verileri incelendiğinde; örneklemi oluşturan kişilerin inanç ve ibadet boyutundaki dindarlık düzeylerinin yeterli düzeyde olduğu ancak ahlâk boyutundaki dindarlık düzeylerinin yeterli seviyede olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak araştırma kapsamına giren örneklem grubunun inanç ve ibadet boyutundaki dindarlık düzeylerinin ahlâk boyutundaki dindarlık düzeyinden daha etkin yerine getirildiği görülmüştür.