(untitled) (TSBS Bildiriler Dergisi, 2021)
Ebu Hanife’ye (öl. 150/767) nispet edilen ve oğlu Hammâd kanalıyla rivayet edilen el-Fıkhu’l-ekber isimli akaid risalesi özellikle Osmanlı döneminde ciddi bir teveccüh görmüş, pek çok Osmanlı âlimi tarafından eser üzerine şerh, tercüme ve manzume türü çalışmalar yapılmış, hatta kimi şerhler de hususi çalışma konusu edilmiştir. Ayrıca risalede ele alınan bazı konuları daha derinlemesini incelemek ve tartışmak üzere müstakil risaleler de yazılmış ve yazın gelenekleri oluşmuştur. Öte yandan kimi gruplar arasındaki çekişmelerde eser üzerinden bir mücadele de yürütmüştür. İşte bu çalışma el-Fıkhu’l-ekber’in Osmanlı ilim dünyasında bu denli ilgi görmesinin sebepleri, eserin kullanım alanları, eser üzerine yapılmış çalışmaların tespiti ve özgün yönleri konu edinilecek, Ebû Hanîfe’nin itikadî mirasının Osmanlı dünyasında akisleri ve yansımaları ortaya konulmaya çalışılacaktır.