(untitled) (TSBS Bildiriler Dergisi, 2023)
Siyasal iletişim, siyasi aktör ve kurumların kamuoyunun nabzını ölçmesi, kamuoyunu şekillendirmesi ve mevcut siyasi manzaraya yön vermesi açısından oldukça önemli bir meseledir; halk ve siyasal aktör/kurumlar arasında bir köprü görevi görür. Siyaset, icra edildiği ilk günden günümüze kadar, hitap ettiği kitleye ve değişen dünyaya göre sürekli biçim değiştirmiştir. Özellikle Türkiye’de; beklentileri, hedefleri, siyasal bakış açıları kendilerinden önceki kuşaklarla benzemeyen, yeni nesil seçmenler olarak nitelendirebileceğimiz Z kuşağı için siyasal iletişim dinamikleri, farklı sosyal gruplardan seçmenlerle kıyaslandığında köklü bir değişimle, farklı bir boyut kazanmıştır. Siyasal aktör ve kurumlar, yeni nesil seçmenlere ulaşabilmek, onların ilgi alanına girebilmek için bu bireylerin konfor alanlarına dahil olmaya çabalamakta ve etkili bir iletişim geliştirerek, ülkenin geleceği olarak nitelendirilen bu seçmen grubunun desteğini kazanmaya çalışmaktadırlar. Bu tebliğde, siyasal iletişime farklı bir perspektifle yaklaşan, şeffaflığa ve fırsat eşitliğine önem veren, dijital ve interaktif etkileşimi her meseleye entegre eden yeni nesil seçmenlerle kurulan siyasal iletişimin, İYİ Parti tarafından dijital mecralarda nasıl bir stratejiyle yürütüldüğü anlamaya ve açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma Ocak-Haziran 2023 arasında gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla yapılan son seçimler ve seçim kampanyaları çalışma için önemli bir kaynak teşkil etmiştir. Çalışma, siyasal iletişim stratejilerini anlamak, bu dinamiklerin çeşitli teknolojik yeniliklerle ve hitap edilen kitleyle büründüğü şekli gözlemlemek ve bu iletişim şeklinin siyasete aktif katılıma etkisinin olup olmadığını görmek açısından oldukça önemlidir. Ayrıca, katıldığı ilk seçimlerden %9.96 oranında oy alan İYİ Parti üzerinden ele alınması, İYİ Partinin siyasal iletişim stratejisinin diğer siyasal partilerden farklı olduğunu göstermekte, bu yönüyle de çalışmayı önemli kılmaktadır. Çalışmanın amacı; yeni nesil seçmenlerle kurulan siyasal iletişimin sosyal medya ve dijitalleşmeyle birlikte değişimini İYİ Parti üzerinden ortaya koymaktır. Çalışmada kullanılan yöntem nitel araştırma yöntemi olup iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama olan literatür araştırmasında, siyasal iletişimin seçmenlere yönelik etkisi üzerine veri toplanmıştır. İkinci aşamada ise, İYİ Parti’nin sosyal medya hesapları incelenmiş ve yaptıkları paylaşımlar üzerinden hangi konular üzerine eğildikleri ve nasıl bir strateji yürüttükleri analiz edilmiştir. Bununla birlikte seçmenlerin tepkisi de yine aynı paylaşımlar üzerinden gözlem yoluyla incelenmiştir. Böylece sosyal medya üzerinden yeni nesil seçmenlerle iletişim kurmak amacıyla gerçekleştirilen ‘’akımlarla’’ ve yapılan paylaşımlarla siyasal iletişimin nasıl evrildiği irdelenmiştir. Sonuç olarak, İYİ Parti’nin siyasal iletişim stratejisinde yeni nesil seçmenler için önemli olan fırsat eşitliği, çeşitlilik, eğitim ve teknoloji erişilebilirliği, refah politikaları, demokrasi, sosyal adalet ve haklar gibi konulara daha fazla eğildiği ve bu konuları dijital etkileşim merkezli bir yaklaşımla ele alındığı ve bunun da siyasal etkileşimi daha interaktif bir hale getirdiği ortaya koyulmuştur. * Bu çalışma Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı’nda yürütülen Türkiye’de Siyasal Partiler ve Seçmen Davranışı Dinamikleri: İYİ Parti Örneği isimli yüksek lisans tezinden üretilmiştir.