Afganistan’da Etnisitenin Durumu ve Siyasete Etkisi (TSBS Bildiriler Dergisi, 2021)
Afganistan, “Orta Asya’nın kalbi” olarak anılır. Bu tabir Afganistan’ın bölge siyasetinde ne kadar önemli bir mevkii tuttuğunun da bir göstergesidir. Afganistan farklı etnik grupların bir araya gelerek oluşturdukları bir Asya ülkesidir. Fakat “Afgan” kimliği ülke insanının üst kimliği olmamıştır. 1996 yılından 2001 yılına kadar ülkenin yönetiminde bulunan Taliban ise iktidarda bulunduğu süreç içerisinde Peştun etnik kökenine dayanmış ve diğer etnik yapıları baskı altında tutmuştur. ABD’nin Afganistan’ı işgal etmesinde ve Taliban’ı devirmesindeki bir etken de Taliban’ın yönetimde bulunduğu süreçte halkın istek ve arzularına kulak tıkamasıdır. ABD’nin 7 Ekim 2001 yılında başlayıp 15 Ağustos 2021 yılında kadar süren dönemde etnik grupları ulus devletine ikna edememiştir. Her bölge kendi etnik kökenine ve dini yaşayışına göre merkezi hükümetin dışında bir yapı oluşturmuştur. Merkezi hükümet ise etnik yapıların istek ve arzuların dikkate almamıştır. Taliban’ın 2001 yılına kadar uyguladığı hataları ABD destekli Afganistan hükümeti de aynen devam ettirmiştir. Bu çalışamda etnik grupların güncel Afganistan siyasetindeki etkisi ve Yeni Taliban’a ait değerlendirmelerimiz yer almaktadır.