MEB Hayat Boyu Öğrenme Portalı ve Değer Eğitimi (TSBS Bildiriler Dergisi, 2023)
Çalışma Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Hayat Boyu Öğrenme Portalı ekseninde açılan bazı kurs programlarındaki değerleri belirlemeye yöneliktir ve yaşam boyu öğrenme sınırları içindeki kursların değer eğitimine olan katkısının neliği ile nasıllığı üzerine kurgulanmıştır. Bu kurslarda kazandırılmak istenen değerlerin genel olarak bir arada yaşamaya katkısı olan, kök değerler ile uyumlu olduğu var sayılmaktadır. Araştırma yaşam boyu öğrenme ve değer eğitimi gibi son yıllarda yüksek sesle dile getirilen iki başlığı bir araya getirmektedir. Hayatı boyunca öğrenmeye devam etmek isteyen bireylere kurslar vasıtası ile hangi değerlerin kazandırılmaya çalışıldığı toplumsal yaşama olan katkısı açısından önem arz etmektedir. Çalışmanın amacı hayat boyu öğrenme portalındaki din eğitimi alanında seçilen öğretim programlarında hangi değerlerin öncelendiği, bu değerlerin toplumsal yaşama olan katkısının neler olduğunu ortaya koymaktır. Aynı zamanda Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı örgün eğitim kurumlarında “kök değerler” adı ile öncelenen değerlerin hayat boyu öğrenme portalıyla uyum sağlayıp sağlamadığı da araştırmanın hedefleri içerisindedir. Araştırmada doküman incelemesi yoluyla ilgili öğretim programları betimsel olarak incelenmiştir ve çalışma nitel araştırma yöntemi özellikleri taşımaktadır. Araştırmanın veri kaynağını portalda açılan kurslardan yaygın eğitim programları ana başlığında yer alan din eğitimi alanındaki farklı kurs alanları oluşturmaktadır. Toplamda on bir kurs programı incelenmiştir. Yapılan çalışmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Ailede din eğitimi kursu dışındaki tüm programlarda sevgi değeri yer almaktadır. Halbuki aile ya da din eğitimi denildiği zaman ilk akla gelen değer sevgi olmalıdır. Saygı değeri incelenen tüm başlıklardaki ortak değerlerdendir. Dikkat çeken değerlerden biri de kanaat değeridir. Sanatla ilgili kurslarda, ailede din eğitiminde ve Kur’an-ı Kerim eğitiminde kanaat değeri mevcuttur. Müsamaha değerinin yaşayan İslam mezheplerinde yer alması farklı bir bakış açısıdır. Müsamaha görmezlikten gelme, göz yumma anlamlarına gelmektedir ve hoşgörü ile aynı anlamda kullanılmaktadır. İrfan Türküleri- Türk Sanat Müziği’nden Örnek Eserler kursları ile İş ve Meslek Ahlakı- Adab-ı Muaşeret kurslarında birebir aynı değerler söz konusudur. Kök değerlerin her birinin kurs programlarında yer aldığı görülmüştür. Kök değerler içinde yer almayan, merhamet, iyilik, kanaat, hoşgörü, nezaket, şükür, ahlak, müsamaha değerleri hayat boyu öğrenme kurslarında yer alan değerlerdendir. Hayat boyu öğrenme portalı geniş hedef kitlesi ve içeriği ile farklı açılardan inceleme ve analizler yapılabilecek, teorik ve pratik alanda önerilerde bulunabilecek özelliğe sahip olarak meraklı bilim insanlarını beklemektedir.